פעמים רבות, לאחר ירידה משמעותית במשקל, פתאום אנו מתחילים לשים לב כי למרות המאמצים וההשקעה – משהו במראה עדיין לא נראה לנו מושלם. כאשר הירידה במשקל נעשית בצורה מהירה, או לחילופין ככל שהיא נעשית בגיל מבוגר יותר בו העור כבר איננו גמיש כשהיה, נוצר מצב בו עודפי עור נותרים על הגוף כ"עדות" למשקל הישן.
אותם עודפי העור יכולים להופיע בכל אחד מחלקי הגוף, אך הם בדרך כלל נפוצים יותר באזורים בהם הצטברות השומן היא רבה יותר וזה כולל את אזור הבטן, הירכיים והזרועות. עם זאת, עודפי העור הללו עלולים להצטבר גם באזורים בהם הצטברות השומן פחות נראתה לעין אך עדיין הייתה ממשית – אזור הפנים למשל.
כאשר אנו יורדים במשקל ו"מאבדים" מהשומן אשר הצטבר באזור הפנים, עלול להיווצר מצב בו נבחין בעודפי עור בפנים ובצוואר. כך למשל עודפי עור באזור העפעפיים יוצרים מראה של עפעף נפול והמראה הנוצר הוא עייף ומבוגר, והם גם עלולים גם לפגוע בשדה הראייה.
מה ניתן לעשות?
כיום קיימים הליכים כירורגים פשוטים לתיקון והרמת עפעפיים, שאינם שמורים בבלעדיות לאלה שחווים צניחת עפעף ויכולים לסייע רבות גם לאלה שעודפי העור כתוצאה מהירידה במשקל, פוגעים באיכות החיים ובבריאותם.
בניתוח פלסטי להרמת עפעפיים, מסירים את רקמות העור והשומן העודף מן העפעפיים, הליך המשפר את שדה הראייה ואת מראה הפנים.
כיצד מתבצע ניתוח הרמת העפעפיים לאחר ירידה במשקל?
ניתוח העפעפיים מבוצע על ידי יצירת חתך בקפל העפעף והסרת העור העודף ומעט מרקמת השומן והשריר אשר נמצאים תחת העור. סגירת החתך נעשית באמצעות תפר עדין המותיר צלקת קטנה מאוד, שכמעט ואיננה נראית לעין. לעיתים, סגירת הפצע יכולה לבצע גם באמצעות פלסטר מיוחד או דבק כירורגי.
הניתוח אורך כשעה עד שעתיים ותלוי במיקום וכמות העור העודף אותו יש להסיר.
ההחלמה מניתוח הרמת עפעפיים אחרי ירידה במשקל
לאחר הניתוח עלולים להיות כאבים עקב שטפי דם ונפיחויות. מראה "הפנסים בעיניים" עלול ללוות אתכם מספר ימים אבל הוא יירגע ויעבור במהרה (ניתן גם לקרר את האזור באמצעות קר ובכך למנוע את היווצרות שטפי הדם). כמו כן, עלולות להיווצר בצקות בעפעפיים.
תופעה נפוצה נוספת היא עין אחת (או שתיהן) אשר נותרת מעט פתוחה למשך מספר ימים. מדובר בתופעה טבעית וחולפת אשר מצריכה שימוש בטיפות עיניים (למניעת יובש) והדבקת העיניים בפלסטר בלילה.
מהן תופעות הלוואי והסיבוכים האפשריים לניתוח?
ראשית, מכיוון שהניתוח נעשה בהרדמה מלאה, קיימים סיכונים כלליים כגון אלרגיה לחומר ההרדמה או זיהום. שנית, קיימים סיכונים ספציפיים לניתוח והם:
- אובדן תחושה זמני בעפעפיים
- יובש או גיורי בעיניים, הנגרמים לעיתים עקב הצניחה של העפעף התחתון. מדובר בסיבוך שכיח החולף מעצמו תוך זמן קצר.
- ליקוי ראייה זמני או ראייה מטושטשת
- צלקות
- דימום תוך עיני (נדיר מאוד)
- תופעות לוואי נוספות הן עין דומעת, ראייה כפולה ורגישות יתר לאור.
יש לזכור כי למרות העובדה שהניתוח אינו דורש אשפוז, יש צורך לשמור על אזור הניתוח ולהימנע מפעילויות מסוימות על מנת ליהנות מתוצאות הניתוח הטובות ביותר. לאחר הניתוח יש לשמור על סיכוך העיניים באמצעות טיפות עיניים ומשחה ייחודית (אשר עלולה להוביל לראייה מטושטשת זמנית). במשך כשבועיים יש להקפיד:
- לא להרים משאות כבדים
- לא לשחות בים או בבריכה
- להימנע מפעילות גופנית מאומצת (כמו ריצה או רכיבה על אופניים)
- להרים את הראש מעל לגובה בית החזה בעת השינה
- לנקות את העיניים בהתאם להוראות הרופא
מתי אחזור לפעילות רגילה?
כחמישה ימים לאחר הניתוח מוסרים הפלסטרים והתפר הפנימי וניתן לשוב לפעילות מלאה. כשבוע לאחר הניתוח ניתן אף לחזור ולהתאפר 🙂